Wat kun je doen tegen naaktslakken?

Wat kun je doen tegen naaktslakken?

30 september 2021 0 Door Stefan

Wanneer je in je achtertuin een eigen moestuin hebt dan wil je natuurlijk dat alle gewassen niet worden aangevreten door slakken of ander ongedierte. Dit is natuurlijk zonde want dan heb je zelf ook minder. Wat kun je doen voor slakken bestrijden? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Het beste is natuurlijk om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit is beter voor de natuur en ook voor de producten waar je het middel gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld aaltjes tegen slakken gebruiken. Aaltjes zijn namelijk micro organisme die er voor zorgen dat de slakken niet meer het niet meer zullen aanvreten. Dit is wat je wilt natuurlijk. Zo kun je namelijk meer product behouden en er dus ook meer van genieten. Een ander voordeel van de biologische bestrijdingsmiddelen is dat je dus ook niet het probleem hebt dat andere dieren hier last van hebben. Zo eten egels namelijk slakken. Zij zullen niet ziek worden van de aaltjes en ook in de plant zelf komen de aaltjes niet te zitten. Dit kan met sommige niet biologische middelen wel het geval zijn.

Hoe breng je het aan?

Wanneer je aaltjes tegen slakken hebt gekocht dat moet je dit op een bepaalde manier aanbrengen. Je kunt de aaltjes namelijk niet zomaar erbij gooien. Wat je eerst moet doen is er voor zorgen dat de grond vochtig is. Op een droge grond zal het namelijk niet goed werken. Daarna voor het slakken bestrijden moet je de aaltjes in een emmer met water stoppen en er voor zorgen dat alles gelijkmatig is verdeeld. Daarna kun je een kleine gieter pakken om er een liter uit te halen en deze in een grotere gieter doen. Daarna moet je hem mengsel nog verdunnen met water. Wanneer je dit hebt gedaan kun je het bij en rondom de gewassen verspreiden. Zo kun je dus de aaltjes tegen slakken gebruiken. Wat ook belangrijk is om te doen is om de gewassen daarna nog af te spoelen met water. Het kan namelijk zo zijn dat er aaltjes op het blad zijn geland. Je wilt natuurlijk niet dat deze verloren gaan dus door alles met water af te spoelen zul je dit kunnen verhelpen.

Wanneer de aaltjes aanbrengen?

Wanneer je aaltjes tegen slakken wilt aanbrengen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste is misschien wel de bodemtemperatuur. Zo moet de minimaal 10 graden zijn. 15 graden is de ideale temperatuur voor het slakken bestrijden met aaltjes. De bodem haalt deze temperatuur vaak vanaf mei. Wanneer de bodem kouder is zullen de aaltjes het niet goed doen en zelfs inactief worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook zul je niet direct resultaat hebben. De aaltjes hebben namelijk tijd nodig om de slakken te infecteren, maar als dit is gebeurt zul je er geen last meer van hebben.